Programma overzicht


Feest in Paramaribo 25 november 1975  | foto Nationaal Archief, Bert Verhoeff

Hilversum

30 september: Suriname en Nederland in beeld. Tijdens de opening van de Maand van de Geschiedenis in Beeld en Geluid werd een compilatie van beeldmateriaal over Suriname-Nederland over de afgelopen 40 jaar vertoond. Ook werd een kanaal met films over Suriname opengesteld.

Leiden

22 oktober tot en met zondag 1 mei 2016: ‘Suriname-Nederland 40 jaar later’.
Expositie over de hoogte- en dieptepunten in de relatie Suriname-Nederland aan de hand van beeld-en fotomateriaal in Museum Volkenkunde

Initiatiefnemer en projectleider/ curator Ellen de Vries tijdens de opening van de tentoonstelling.

Ook zijn de kunstinstallaties ‘Not Mama’s Umbrella. Stof tot nadenken' van de kunstenaars Renée Koldewijn (Amsterdam) en Isan Corinde (Paramaribo) en ‘Politiek Textiel’ een bijdrage van CBK Zuidoost o.l.v. kunstenaar Neil Fortune (Amsterdam) te zien.

   

Amsterdam

24 en 25 oktober werden in het Tropenmuseum circa 10-15 langere en kortere documentaires gedraaid in het Filmretrospectief met als thema: de onafhankelijkheid van Suriname.
Daarnaast vonden er een Literaire talkshow en een Debat met Surinamisten plaats.

De Literaire TalkshowOf je leven ervan af hangt’, op zaterdagavond 24 oktober van 19.30-22.00 uur, werd georganiseerd door de Werkgroep Caraïbische Letteren. Tevens was het de jaarlijkse Caraïbische Letterendag van de Werkgroep.
In de talkshow werd terug gekeken op vier maal tien jaar Suriname & de letteren. Afgewisseld met beeld, columns, zang stonden vier schrijvers centraal die beeldbepalend zijn geweest voor die veertig jaar: Thea Doelwijt, Edgar Cairo, Anil Ramdas en Robert Vuijsje. Gasten waren Arthur Cairo (broer van), Reve-biograaf Nop Maas, schrijvers Thea Doelwijt, Stephan Sanders, Robert Vuijsje, columnisten Theo Para en Sharda Ganga, de Haagse loco-burgemeester en schrijver Rabin Baldewsingh en acteur Mike Ho Sam Sooi.
De talkshow werd gepresenteerd door journalist Tanja Fraai en Michiel van Kempen, bijzonder hoogleraar West-Indische Letteren aan de UvA. De verschillende sessies werden afgewisseld met gezongen gedichten van Denise Jennah.
Meer informatie >>

Het Debat met Surinamisten vond op zondagmiddag plaats van 15.30 -17.30 uur en werd georganiseerd door het IBS, het Instituut ter Bevordering van de Surinamistiek. Het ging over de 'Ongemakkelijke Relaties' tussen beide landen op het gebied van economie, politiek en cultuur. Deelnemers aan het debat zijn onder meer Guno Jones, Paul Tjon Sie Fat, Sharda Ganga, Natascha Adama en Peter Meel.
Meer informatie en aanmelden >>

Paramaribo

13, 14 en 15 november 2015 werd een driedaags filmretrospectief georganiseerd. Bij die gelegenheid kreeg Ricardo Carrot van het Nationaal Archief Suriname audiovisueel materiaal aangeboden dat Beeld en Geluid in Hilversum beschikbaar stelde aan het Nationaal Archief Suriname.

Amsterdam Zuid-Oost

25 november 2015 stelde SMC voor de viering van de onafhankelijkheid in buurthuis Kormelink in Amsterdam Zuid-Oost de film Papieren Nederlandertjes van Frank Zichem beschikbaar. 

Zie hier voor het projectverslag.